شیوه دوم
دوشنبه, ۱۱ خرداد ۱۳۹۴، ۱۲:۱۰ ب.ظ
شیوه دوم خوشبختی :حُسن جویی
1- حُسن جویی چیست؟
حُسن جویی یعنی جُستن و توجه وتمرکز ارادی روی زیبایی ها وخوبی ها،چه در اشخاص، چه در اشیاء، چه در موضوع ها و چه در طبیعت، اعم از این که بیان بشود یا نشود.
2-فلسفه حُسن جویی.
واقع بینی علم عمیق روانشناسی، به کمک تجربیات دقیق و مکرر علمی اثبات کرده اند که خوشی و خوشبختی برای بشر در این دنیا وجود دارد. عقل و تدبیر انسان قادر است رفتار و افکاری را اختیاراً انتخاب کند که این رفتار و افکار، خوشبختی و خوشی را برایش فراهم سازد.بزرگترین و پراهمیت ترین هدف بشر دستیابی به پدیده ای است به نام خوشبختی.
خوشبختی، پدیده ای عینی وجدا از انسان نیست- و خوشبختی چیزی نیست جزاحساس خوشبختی و هر آدمی (به تناسب توانایی هایی که خودش در خود ایجاد می کند) می تواند خوشبختی خودرااضافه یا کم کند ومی تواند کاری کند که لحظات غالب وجود وزندگی اش سراسر احساس رضایت و خوشی باشد.
لازمه به وجود آمدن این احساس خوشایند و لذت بخش،دیدن و تمرکز ارادی روی جنبه های مثبت زندگی و محاسن افراد و طبیعت است. به عبارت دیگر لحظاتی که ما واقعاً و قلباً زیبایی را چه در اشخاص و چه در طبیعت می بینیم و تحسین می کنیم (اعم از اینکه بیان کنیم یا نکنیم ) در آن لحظه خوشبختیم.
3-فواید حُسن جویی
فایده اول:
بزرگترین آفت های شادی و خوشحالی آدمیزاد، رنجش از خود و رنجش از دیگران است و به عکس مهم ترین عوامل شادی بخش و خوشحالی آورهرکس، دوست داشتن خود و دیگران است که بدون تمرکز روی خوبی ها و زیبایی ها یعنی همان حُسن جویی، مقدور نمی باشد.
فایده دوم:
ایجاد حُسن رابطه انسانی و تلقین احساس ایمنی و تسکین تشویش و تقلیل عناد به خود است. در دنیا هیچ چیز برای روحیه ی انسان، صفا بخش تر و مقوی تر و سازنده تر از نیروی دوستی نیست. و برای پرورش این نیروی معجزه آسای دوستی هیچ کاری کم خرج تر و سریع الأثر تر از « حُسن جویی » یافت نمی شود.
فایده سوم :
« حُسن جویی » باعث می شود که اعتماد به نفس و احترام به خود (که دو تا از ضروری ترین داروهای مقوی روحی است و بدون آن هیچ تقویت و پیشرفتی حاصل نمی شود) در افراد تقویت گردد و نتیجتاً از اضطراب و نگرانی و ناراحتی های روحی و جسمی آن ها به مقدار زیادی کاسته می شود.
فایده چهارم :
برای این که انسان به ارزش های واقعی یاران صحیحاً توجه کند، و دچار مرض «سیری از سهل الوصولی» نشود و با واقع بینی کامل یاران را ارزشیابی کند، هیچ راهی بهتر از «حُسن جویی» منصفانه نیست. تفکر و تمرکز بر روی محاسن یاران و انجام چند حُسن جویی کتبی یا شفاهی در طول روز.
فایده پنجم :
یکی از مهمترین شرایط اساسی توفیق در زندگی، کمک و همکاری انسان های دیگر است. یاری انسان ها به یکدیگر درست به تناسب مهر و اعتمادی است که به هم دارند. حُسن جویی صادقانه، مهر ورزی طرفین را زیاد می کند. بنابراین می شود به حق حُسن جویی صادقانه و بی ریا را یکی از عوامل مهم توفیق در زندگی شمرد.
فایده ششم :
جنبه ی ارشادی بسیار مؤثر این کار است. به این معنا که چون در جوامع امروزی، نِق نِق و غُرغُر و عیب جویی روزافزون شده، و اکثر انسان ها با آن خو گرفته اند. و همین مرض مُسری حتی فضای اجتماعی دوستانه را غالباً غیر قابل تنفس ساخته، حُسن جویی علنی، به علت حس تقلید طبیعی بشری، در دیگران هم کم کم میل حُسن جویی را بیدار می کند. به تجربه دیده شده است که تأثیر ارشادی این عمل خیلی بیش از آن مقداری است که ما تصور می کنیم.
فایده هفتم :
این است که خود شخص «حُسن جوینده» اگراززمره کسانی باشد که به دلایل مختلف روانی و تلقین داىٔمی محیط انگیزه نیش زدن به دیگران و کوبیدن و خفت دادن و شرمنده کردن اطرافیان درش زیاد باشد، با خو گرفتن به حُسن جویی، تدریجاً تاریک بینی و میل عیب جویی اش کم می شود و نتیجتاً موجب مردم داری صادقانه و محبوبیت بیشترش می گردد.
فایده هشتم :
با تمرین حُسن جویی و خو گرفتن به آن، از حالت منفی بینی و منفی گرایی که عامل مهم دشمن تراشی و دوست نداشتنی بودن است، کاسته شده و جای آن را یک حالت مثبت بینی و مثبت گویی محبوبیت بر انگیزی پر می کند.
4-چرا بعضی ها نمی توانند حُسن جویی کنند؟
الف: درک نکردن حقایق مربوط به فواید و اثرات این کار.
ب: رنجش: مهم ترین عامل بازدارنده ی حُسن جویی، رنجش از خود و رنجش از دیگران است.
پ: منفی بینی: توجه به نیمه ی خالی لیوان دارند.
ت: باور های غلط:
- حُسن جویی باعث غَره شدن و پُررو شدن طرف مقابل می شود.
- حُسن جویی کار افراد ضعیف است.
-حُسن جویی باعث صعب الوصول شدن طرف مقابل می شود.
ث: سلطه جویی: می خواهند سلطه خود را به خود ودیگران اثبات نمایند.
ج: میل به تنبیه دیگران: این حالت که بیشتر به دلیل احساس اجحاف مزمن ناشی از انجام نشدن «میل» شخص است،مانع بزرگی برای حُسن جویی وحُسن گویی می باشد.
چ: کمال طلبی: جز عیب و نقص در خود ودیگران نمی بینند.
ح: پیش داوری: به علت پیش داوری غلط ، حُسن جویی وحُسن گویی را ریاکاری و دَغَلی می بینند.
در خاتمه : یادآوری و تذکر این نکته ضروری است که وقتی تئوری حُسن جویی با تمرین های مکرر، در ذهن راسخ و در واقع «خوی» ثانوی شما گردید، آن وقت در عمل، مُحرک و فرمانده رفتار و گفتار و پندار و احساس شما خواهد شد.
ب.د.
- ۹۴/۰۳/۱۱